Container spaces have been the principal focus of our various experiments since 2014. The versatility of the used shipping container coupled with its structural strength provides an ideal framework for executing strong and secure housing and accommodation spaces. Such spaces can range from the affordable to the luxurious. The inherent mobility of these structures also makes them amenable to be deployed at otherwise inaccessible areas in a short period of time. Our special modular construction allows the home to be dismantled easily for transportation and can just as easily be re-installed at a new location.

This type of construction requires minimum intervention into the ground. Also, the modular construction makes it easy for the user to add more sections to increase the space later if so desired. For the services like electricity, water and sewage either the house can be connected to the main grid or one can even opt for off-grid solutions. The studio has been experimenting with various techniques involving the use of alternative insulating solutions, paints and eco-friendly ways to enhance the container space living experience.

1/1

ALTERNATIVE CONTAINER HOME

Client: (Internal Project for Studio Alternatives)

Number of containers: 3 nos of 20’ x 8’

Floor Area: 576 sqft/ terrace 192 sqft

Location: Pune

This is our home project to showcase optimum use of 20’ shipping containers including an option of stacking them up to convert into a 2BHK home. Being our own project, we have experimented with a variety of scrap, right from insulation to furniture and furnishings. The containers can be dismantled and joint again at a new site.

1/1

FARMHOUSE

Client: Harshal & Aditi Surange

Number of containers: 3 no. of 20’ x 8’

Floor Area: 480 sqft + Terrace  

Location: Bhor

Installed in: January 2019

A single 20’ container on the bottom has a WC, bedroom and kitchen area while on the top 2 containers are joint to create a washroom, and a big living area. The space also has a terrace on top. A spiral staircase from the outside is also added. The interesting feature of this space is the cantilever of the 20’ x 16’ space on top with a balcony formed by the roof of the bottom container

1/2

FARMHOUSE/ MULTIPURPOSE SPACE

Client: Mandar Natekar/ Genesis Consultants

Number of containers: 2 no. of 20’ x 8’, 1 no. 10’ x 8’

Floor Area: 400 sqft + Terrace  

Location: Bhor

Installed in: January 2019

A single 20’ container on the bottom has a WC, bedroom and kitchen area while on the top 1.5 containers are joint to create a washroom, living and bedroom. The space also has a terrace on top as well as a covered balcony on the top floor. A spiral staircase from the outside is also added. The interesting feature of this space is the cantilever at a degree.

1/1

MULTIPURPOSE OFFICE SPACE

 

Client:  KISAN

Number of containers: 2 no. of 20’ x 8’

Floor Area: 320 sqft

Location: Pune

Installed in: December 2018

The scope was to design and execute a versatile space for office/ ticketing with a full washroom area while at KISAN and then a room for staying for the rest of the year. The space needed good ventilation and bigger openings along with security doors. Provision of overhead tank inside the washroom, and a bigger tank on the roof has also been made. The client has already moved and used the space multiple times for various purposes utilising fully the ‘movability’ of our spaces.

1/1

CLASSROOMS

 

Client:  Signal School

Number of containers: 1 no. of 40’ x 8’

Floor Area: 320 sqft

Location: Thane

Installed in: November 2018

 

Signal school is an innovative concept initiated by Samarth Bharat Vyaspith along with Thane Municipal Corporation, to provide education to underprivileged children residing at traffic signals. The container was kept under the flyover at Teen haathnaka and we had to get it to our workshop to work on it. Later we also had to install it back on location. Two classrooms were made with a flexible partition to create a bigger space when needed. We also worked on an interactive design on the container wall, a game of snakes and ladders; with magnetic counters and a dice to play on the vertical surface.

1/1

FARMHOUSE

 

Client: Ravi & Varsha Gavandi

Number of containers: 2 no. of 20’ x 8’

Floor Area: 320 sqft

Location: Bhor

Installed in:  2018

 

Landscape Architects by profession, this design was made by the client themselves using 2 containers joint in the middle and cantilevered 8’ at both ends. A washroom unit was placed at the bottom which is an open area for them to work outdoor. The main unit has a living, bedroom, kitchen and washroom area to which the client later added a deck and roof

1/1

DAY CARE CENTRE

 

Client: Pumpkin Patch

Number of containers: 2 nos of 40’ x 8’, 1 no. of 8’ x 8’

Floor Area: 40 sqft/ washroom 16 sqft

Location: Hinjewadi, Pune

Installed in: November 2017

 

As an extension to their daycare center, Priti and Jay Rao decided to make an ‘Animal Train’ using shipping containers. The project has two 40’ containers and an 8’ toilet block placed in a line with non-functional connectors. They have also made a small station to give it a train feel. The interior has segments to incorporate doll room, science, and other fun areas. The artwork on the outside is done by Abha Bhagwat.

1/2

FARMHOUSE

 

Client: Shabana Diler

Number of containers: 1 no. of 40’ x 8’

Floor Area:320 sqft

Location: Kambre Village, off Pune-Banglore Highway

Installed in: September 2017

 

 

Shabana and her family own a plot of land where they have wanted to do organic farming and other experiments for a sustainable living. We have incorporated old windows and doors, and the furniture is also old. The design incorporated using these items and the interior has been made accordingly.

1/1

MACHINE DISPLAY UNIT

Client: Sesotec India Pvt Ltd

Number of containers: 1 no. of 20’ x 8’

Floor Area: 160 sqft

Location: Pune, container will be traveling for exhibiting

Installed in: March 2017

Sesotec is a leading manufacturer of inspection, separation and sorting systems. To showcase their machinery throughout the country, Sesotec needed a container space that could house their machines and be made operational at various sites on display. Taking into account these needs, we have provided an illuminated space with air conditioning, pneumatic piping and designed to suit their electrical needs. There is provision to strap the machines in places during transit. The container has also been designed from the outside with graphics as per their requirement.

1/1

DRIVER WAITING AREA AND TOILET BLOCK

Client: Mapro

Number of containers: 4 nos of 40’ x 8’

Floor Area: 640 sqft each for waiting area and toilet

Location: Wai

Installed in: Nov 2016

Mapro factory has a heavy load of logistics and their requirement was to provide a clean and neat area for their truck drivers who can freshen up, have food and rest in their premises. We joint two 40’ containers in a ‘T’ formation to create a serving and eating area, resting area that has bunk beds, and washroom and shower area.

Another requirement was to make a toilet block for their visitors with distinct partitions for men/women/handicap/washbasin section. To achieve this, we joint 2 nos 40’ containers.

1/1

ACTIVITY CENTRE FOR NGO

Client: QUEST

Number of containers: 2 nos of 40’ x 8’

Floor Area: 640 sqft

Location: Uchat village, near Wada

Installed in: July 2016

QUEST is a research-action NGO concentrating on enhancing quality of education and their work takes them to remote areas of operation. In this container project, their requirement was to create 2 classrooms along with a small office and washroom/ pantry area for their staff. Most importantly, their requirement was that of a temporary yet sturdy structure that could be moved to another location when needed. They chose to go ahead with a joint configuration of 2 nos 40’ containers. The activity centre was painted by artist Abha Bhagwat from the outside to make it an attractive place for the kids.

1/1

VOCATIONAL TRAINING CENTRE FOR NGO

Client: Emmanual School

Number of containers: 2 nos of 40’ x 8’

Floor Area: 640 sqft

Location: Nari village near Nagpur

Installed in: June 2016

Founded in 2005, the school catered to the children of the slums of Naari, Nagpur and the surrounding areas. After 10 years in the slums, the school shifted to the village of Gumthi, just outside the city. It was their aim to build an eco-friendly school that in itself would educate the children and parents about the need to save the environment. Working with this philosophy, in July 2016, we installed 2 shipping containers that have been converted into 2 classrooms of size 20’ x 16’ each. They plan to increase more containers classrooms in future as they grow.

1/2

STUDIO APARTMENT

Client: Pratish Motwani

Number of containers: 1 no. of 40’ x 8’

Floor Area: 320 sqft

Location: Pune

Installed in: April 2014

This was our first project to reuse an old shipping container, and we were to design and execute a studio apartment in a single 40’ container. The area was divided into 4 sections - a kitchen cum dining, living, washroom and a bedroom. The entire space including all furniture and furnishings was done by us and installed at site. The container was also cladded later from outside using pinewood.

1/1

CONTAINER OFFICE

Client: (Internal Project for Studio Alternatives)

Number of containers: 1 no. of 20’ x 8’

Floor Area: 160 sqft

Location: Pune

Installed in: Januray 2015

When we first began our workshop in a small open plot, we needed an office space of our own to work. This project is our first office and has been already shifted thrice as we moved on with our locations. This space has seen a maximum of our reuse experiments as we keep changing a lot of things to check their functionality or use such as various insulation. Currently it is a part of our own container house project and is stacked on the top to fulfill the design requirement.